2011-03-07 10:30:02• hírek • Matos Lajos/MTI

Műtéttel kezelt hízás

A nagy súlytöbbletet cipelő embereket többféle műtéttel lehet karcsúsítani, ám az illetékes amerikai hatóság a közelmúltban bizonyos feltételekkel a kevésbé elhízottak számára is járhatóvá tette a műtéti utat.

Az amerikai Élelmiszereket és Gyógyszereket Engedélyező és Ellenőrző Hivatal, az FDA lejjebb vitte azt a súlyhatárt, amikor az egyéb úton már fogyni képtelen betegek sebészhez fordulhatnak. Az erre vonatkozó részleteket az FDA külön közleményben ismertette.
Azt már korábban is sok érdekelt - koplalással, esetleg gyógyszerekkel túlsúlyát eltüntetni képtelen - amerikai vitatta, hogy egy műtéti eljárást az élelmiszerekkel és gyógyszerekkel foglalkozó állami hivatal engedélyéhez kössék, de ezt eddig nem sikerült befolyásolni.

A testtömeget általában a testtömeg-index számmal jelzik, amely a testmagasság és a testtömeg közötti összefüggést fejezi ki. (A kilogrammban mért súlyt kell elosztani a méterben mért testmagasság négyzetével.) Az optimális érték a 19-25 közötti szám. A 25-30 egység közötti értékben mozgóknak túlsúlya van, 30-nál több már elhízás.
Korábban az FDA akkor engedélyezte a műtétet, ha az elhízott képtelen volt fogyókúrával, sok mozgással vagy engedélyezett gyógyszerrel csökkenteni a súlyát, ami meghaladta a 35-ös értéket és ezen kívül más, kövérséggel kapcsolatos betegsége is volt, mint a cukorbaj vagy a magas vérnyomás. Ha nem volt kísérőbetegség, akkor a testtömeg-indexnek 40 fölött kellett lennie, hogy a sebész munkához láthasson.

A hivatal illetékes bizottsága a minap 8:2 arányban úgy szavazott, hogy a műtéti megoldás is választható, ha a bizonyítottan megkísérelt, kemény diéta és a sok testmozgás, illetve a létező fogyasztószerek alkalmazása ellenére a testtömeg index 30-40 között van, és legalább egy kísérő betegség is kimutatható.
A gyógyszerekkel kapcsolatban külön hangsúlyozzák, hogy csak az engedélyezett, forgalomban lévő patikaszereket lehet használni, bár ilyen igen kevés létezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: